Troll

I det här linlägget beskrivs i huvudsak två olika sorters troll, bergstroll och skogstroll. Bergstroll lever i grottor i bergen. Skogstroll lever i de djupa svenska skogarna. Riktigt tät skog kan kallas trollskog och där trivs de som bäst enligt sägnen. Det som är karaktäristiskt för troll är deras stora fula näsor och långa svansar. Trollen är väldigt bra på att gömma sig och är mycket svara att få syn på. De sägs även vara rädda för ljudet ifrån kyrkklockor, kanske för att de kan höra så bra. De gillar inte och klarar inte av dagsljus, det betyder att de endast är aktiva under natten. Med andra ord ska du hålla utkik efter dem när det är mörkt ute eller i skymningen.

Ett svenskt troll
Ett typsikt svenskt troll

Skygga troll

Trollen är svåra att få syn på, de är skygga och håller sig undan. När du går runt i de svenska skogarna kan du ibland tro att du sett ett, fast det egentligen bara var en mossig-sten en stubbe eller kanske ett gammalt nedfallet träd. De sägs ha ett långt liv och att de kan bli mycket gamla och leva flera hundra år.

Elaka troll

De kan vara riktigt elaka, de kan stjäla mat och värdefulla saker. De gillar också dyrbara saker såsom smycken och ädelstenar, så se upp så att du inte blir bestulen på dessa. Legenden säger att trollen kan byta bort deras egna barn mot okristna ej döpta människobarn. De bortbytta barnen kan kallas trollungar eller bortbytingar av deras föräldrar. De gömmer ofta sina stulna saker och ägodelar i grottor eller hålor djup inne i skogen. Ibland så tar de fram sina värdefulla smycken och ädelstenar och bär de på sig.

Talesätt

I det svenska språket så kan du ofta höra fraser som relaterar till detta väsen. Exempel på några olika talesätt i det svenska språket som har med troll att göra och dess betydelse. Nedan några exempel på sådana talspråk.

När man talar om trollen/trollet (så står de i farstun). Det betyder att när man talar om någon eller några så dyker denne eller dem plötsligt upp.

Rik som ett troll. Betyder att personen har mycket pengar och lever i överflöd. Kan komma ifrån att de har ett rykte om sig att stjäla ädelstenar och dyrbara föremål som de sedan sparar undan och kan då ses som rika.

Många tar trollet för guldet. De som gifter sig för pengar istället för kärlek. Personen som gifter sig kanske bortser ifrån att hen inte tycker om personen egentligen utan vill bara komma åt den personens pengar.

Det går troll i något. När något går sönder eller går fel flera gånger efter varandra så är detta utryck vanligt. Det är när något inte går som önskat flera gånger i rad.

Ful, elak eller stygg som ett troll. Detta talesätt kan ha att göra med att de tros inte vara så fina med stora öron, näsa och utseende med kanske vårtor. Så det är inte så roligt att vara ful som ett.

Det är aldrig så långt mellan bergen att inte trollen råkas. Hittar någon som är lik en själv.

Externa länkar

I den nordiska folktron finns även något som kallas tomte mer om det finns på våran sida där den beskrivs mer utförligt. https://www.tomtar.se/sv/tomte/

Det finns även en sida på Wikipedia där det går att läsa mer om detta väsen. https://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Nordisk_folktro