Troll

Troll i det här linlägget beskrivs i huvudsak två olika sorter. Bergstroll och skogstroll. Bergstroll lever i grottor i bergen. Skogstroll lever i de djupa svenska skorgarna. Riktigt tät skog kan kallas trollskog. Det som är karaktäriskt för troll är deras stora fula näsor och långa svansar. Trollen är väldigt bra på att gömma sig och är mycket svara att få syn på. De sägs även vara rädda för ljudet ifrån kyrkklockor. De gillar inte och klarar inte av dagsljus, det betyder att de endast är aktiva under natten. Med andra ord ska du hålla utkik efterdom när det är mörkt ute.

Ett svenskt troll
Ett typsikt svenskt troll

Skygga troll

Trollen är svåra att få syn på. När du går runt i de svenska skogarna kan du ibland tro att du sett ett av dessa väsen, fast det egentligen bara var en mossig-sten, stubbe eller kanske ett gammalt nedfallet träd. De sägs ha ett långt liv och det sägs att de kan leva flera hundra år.

Elaka troll

De kan vara riktigt elaka, de kan stjäla mat och värdefulla saker. De gillar saker såsom smycken och ädelstenar, så se upp så du inte blir bestulen på dessa. Legenden säger att trollen kan byta bort deras egna barn mot okristna barn. De bortbytta barnen kan kallas trollungar eller bortbytingar av deras föräldrar. De gömmer ofta sina stulna saker och ägodelar i grottor eller hålor. Ibland så tar de fram sina värdefulla smycken och ädelstenar och bär de på sig.

Talesätt

I det svenska språket så kan du ofta höra fraser som relaterar till detta väsen.. Exempel på några olika talesätt i det svenska språket som har med troll att göra och dess betydelse. Nedan några exempel på sådana talspråk.

När man talar om trollen/trollet (så står de i farstun). Den man talar om dyker plötsligt upp

Rik som ett troll. Betyder att personen har mycket pengar och lever i överflöd.

Det går troll i något. När något går sönder eller går fel flera gånger efter varandra.

ful/elak/stygg som ett troll. De tros inte vara så fina med stora öron, näsa mm. så det är inte så roligt att vara ful som ett.

Många tar trollet för guldet. De som gifter sig för pengar istället för kärlek.

Det är aldrig så långt mellan bergen att inte trollen råkas. Hittar någon som är lik en själv.

Externa länkar

Det finns även en sida på Wikipedia där det går att läsa mer om detta väsen. https://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Nordisk_folktro