Påskkärring

Påskkärring är en gammal svensk tradition där häxor flyger till blåkulla på en kvast under torsdagen innan påsk eller natten mellan onsdagen och torsdagen för att sedan återvända till påsken. Att gå påskkärring har lång tradition tillbaks i tiden. Traditionen sägs komma ifrån  1600-talet och till de fruktansvärda häxprocesserna som skedde på 1660-1670 talen då flera hundra personer som ansågs vara häxor avrättades då.  Traditionen att klä ut sig började troligen någon gång tidigt 1800-tal. Ursprungligen var det vuxna och ungdomar som klädde ut sig för att senare bli en tradition främst för barnen. Nuförtiden så är det många barn som klär ut sig till och går ifrån hus till hus för att ge goda hälsningar emot att få gåvor ofta bestående av godis.

Kökshäxa

Kökshäxa kallas ibland också hus häxa. Kökshäxor kan vara dockor antingen hemgjorda eller köpta. Dom hänger ofta i husets kök och bringar lycka samt håller onda andar borta.

Det är oklart exakt varifrån ursprunget är med traditionen med kökshäxor, vissa säger att de är ifrån Norge andra Tyskland, sammantaget så tyder allt på att de kommer ifrån gamla europeiska seder.

Dockan är avsedd att vara en god häxa som inspirerar till produktivitet och säkerhet i köket, samt även hålla illa sinnade andar borta ifrån hemmet. Det anses bringa tur och lycka att ge bort en kökshäxa till en vän eller familjemedlem. För att ge förståelse för vad den mottagna gåvan är så kan det ofta hänga en skylt runt halsen som beskriver vad häxan är; det kan tillexempel stå ”Hemligheten bakom den goda maten” eller ”Den kända kökshäxan”.  I årtionden så har Skandinaver haft dem i deras kök, med tron och förhoppningen att hon har den hemliga kraften till att maten inte bränns vid och att allt blir lyckat i köket.

Halloween häxa

Till halloween så är det många som klär ut sig till häxa. Traditionen att barn går och ringer på hos olika familjer likt vid påsk finns sedan några år etablerat även i
Sverige.

Köp din docka hos oss

Vi tillverkar och säljer dessa dockor. Köp en till dig själv eller ge bort till en vän.