Tomtar

Här finns en förklarande berättelse om de svenska traditionella tomtar som finns i den skandinavisk folktron. Beskrivning av tomten. Tomtar kallas även vättar, vätte, tomtenissar och tomtenisser.

tomtar
Tomtar

Beskrivning av tomten

De är skygga och svåra att se, men det sägs att de är små gubbar, exakt hur små är svårt att säga. Ofta har de gråa kläder och vitt skägg, men de kan även ha andra kläder och grått skägg. Det sägs att tomtar bor i och runt hus och skjul på bondgårdar och avlägsna hus eller fädbodar. De är skygga och svåra att få syn på. Om du är klok så visar du tomten ”likvärdig respeket”, som du behandlar andra blir du behandlad själv. Om du respekterar honom så kommer han att skydda ditt hushåll från olyckor och katastrofer. Men se upp! Han kan även spela dig ett spratt ibland om du gör honom besviken.

Tomten gillar tomtegröt

Vid jul så finns det en tradition hur man på gården ska behandla tomten. Traditionen är att på kvällen ställa ut en tallrik gröt under trappan på framsidan av huset. Gröten är företrädesvis risgrynsgröt och kan även kallas tomtegröt eller julgröt. Om tallriken är tom morgonen efter så blir tomten på bra humör och allt kommer vara bra på gården ett år till. Det är som sagt bra att vara snäll mot tomten, då är han snäll tillbaka.

Tomtar och vättar

Tomtar och vättar. De kan även kallas vättar, i singular är det vätte. Tomte vätte, gårdsvätte och tomtegubbe är även vanliga namn för samma sak alltså tomtenissen.

Tomtenissar och tomtenisser

I Sverige så finns det små söta tomtenissar. I det skandinaviska landet Norge så benämns de nisser och tomtenisser som är ungefär samma som här i Sverige, även i Danmark benämns de nisse eller goanisse.

Tomte litteratur, vykort och film

De finns flera böcker, illustrationer och filmer som handla om dessa väsen, troll, vättar. Bland annat Julkort av Jenny Nyström, en dikt skriven av Viktor Rydberg och en boksamling av bland annat John Bauer. Mer information finns här

Tomtar, vättar och tomtenissar till försäljning

De är till salu i webbshoppen och finns till försäljning i fysisk butik, se under kontakt för att hitta ställe där de säljs. Tomtarna finns i olika utförande och är alla unika. De finns i olika storlek, små och stora. Olika och varierande färg på kläder. Flera färger på skägget finns, vitt skägg eller grått skägg. Vi är mycket tacksamma för alla som uppskattar de dockor vi tillverkar.

Kontakt

Om ni vill komma i kontakt med oss så hittar ni kontaktuppgifter på denna sida, kontakt.