Tomte

Här kan du läsa en förklarande text om våran svenska traditionella tomte som finns i den skandinavisk folktron. Gårdstomten som främst beskrivs in den här texten har en mystik runt sig som förklaras i det här inlägget.

Skygg tomte

De är skygga och svåra att se, men det sägs att de är små gubbar, exakt hur små är svårt att säga. Ofta har de rödluva och gråa kläder samt vitt skägg, men de kan även ha andra kläder och grått skägg. Det sägs att tomtar bor i och runt hus och skjul på bondgårdar och avlägsna hus eller fädbodar. De är skygga och svåra att få syn på. Så om du lyckas få syn på en så har du haft riktigt tur.

tomte
Tomte

Snäll Tomte

Om du är klok så visar du tomten ”likvärdig respeket”. Ett svenskt talesätt är att ”så som du behandlar andra blir du behandlad själv”, det talesättet gäller här också. Om du respekterar honom så kommer han att skydda ditt hushåll och gård från framtida olyckor och katastrofer enligt sägnen. Men här gäller det för dig att se upp! Han kan även spela dig ett spratt ibland om du gör honom besviken. Så ett tips är att inte göra honom besviken i onödan.

Tomte vid jul

Vid jul så finns det en tradition hur man på gården ska behandla tomten som bor där. Traditionen är att på kvällen ställa ut en tallrik gröt under trappan på framsidan av huset. Gröten är företrädesvis risgrynsgröt och kan även kallas tomtegröt eller julgröt. Om tallriken är tom morgonen efter så blir tomten på bra humör och allt kommer vara bra på gården ett år till, men om den inte allt är uppätet så betyder det att han kan bli på dåligt humör och kan ställa till en heldel problem näst kommande år. Det är som sagt bra att vara snäll mot tomten, då är han snäll tillbaka.

Tomtar vättar och väsen

Tomtar och vättar. De kan även kallas vättar, i singular är det vätte. Det finns Tomte vätte, gårdsvätte och tomtegubbe egentligen är det ett kärt namn för samma sak.

I Sverige så finns det små söta tomtenissar. I det skandinaviska landet Norge så benämns de nisser och tomtenisser som är ungefär samma som här i Sverige. Även i Danmark benämns de nisse eller goanisse.

Det finns flera böcker, illustrationer och filmer som handla om detta väsen samt även troll. Bland annat Julkort av Jenny Nyström, en dikt skriven av Viktor Rydberg och en boksamling av bland annat John Bauer.

Tomtarna sägs finns i olika utförande och är alla unika precis som vi människor. De finns i olika storlek, små och stora. De kan ha varierande färg på kläder. Flera färger på skägget finns, vitt skägg eller grått skägg.

Externa länkar

Det finns även troll, läs mer om troll genom att följa länken.

På den här wikipedia sidan kan du läsa mer om den nordiska folktron https://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Nordisk_folktro